7 Şubat 2012 Salı

Stefan Füle:Arap demokrasileri için 'Türkiye ilham kaynağı'

Muhafazakâr bir parti tarafından yönetilen laik Türkiye'nin Arap demokrasileri için ilham kaynağı olduğunu belirten Füle, yargı reformunun Ankara'yı Brüksel'e yaklaştırdığını söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, muhafazakar bir parti tarafından yönetilen laik Türkiye'nin Arap demokrasileri için ilham kaynağı olduğunu söyledi. Tunus'u ziyaret eden AB Genişlemeden Sorumlu Komisyon üyesi Stefan Füle, Tunus Başbakanı Hamadi Cebali ile bir araya geldi. Görüşme sonrası soruları yanıtlayan Füle, yeni Arap demokrasilerine yardım etmenin en iyi yolunun ticaret yapmak olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinin iç pazar endişesi nedeniyle ticareti geçmişte zorlaştırdıklarını kaydeden Füle, "Ama Arap ülkeleri sözlerimizi tutarak pazarlarımızı açmamızı bekliyorlar. Bu ülkelere yardım etmenin etkili ve ucuz yolu da bu" dedi. Arap Baharı sonrası muhafazakar partilerin iktidara gelmesinden korkulmaması gerektiğini ifade eden Füle, "Klişe kelimeler yerine demokratik değerlere odaklanmalıyız" dedi. Füle, NATO üyesi yükselen ekonomisi ile muhafazakar bir parti tarafından yönetilen Türkiye'nin bu ülkeler için model olabileceğini kabul ettiğini söyleyerek, "Kesinlikle bir ilham kaynağı. Güçlü muhafazakar bir partisi olan laik bir ülke, AB'ye giriş müzakereleri yapıyor. Bölge ülkeleri için iyi bir ilham kaynağı" ifadelerini kullandı. Haziran 2010'dan beri Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerde hiçbir ilerleme olmadığının hatırlatılması üzerine Füle, son yapılan yargı reformunu örnek vererek, Ankara'nın Brüksel'le yakınlaşmasını sürdürdüğünü söyledi. 

İLİŞKİLER DURMAZ 

Füle, Ankara ile Brüksel arasındaki Kıbrıs nedeniyle yaşanan gerginlikte ilişkilerin durdurulması riskinin minimal olduğunu da belirtti. Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığının Türkiye'den gelen açıklamalara göre değişmeyeceğini kaydeden Füle, "Türkiye ile komisyon arasındaki ilişkilerde değişiklik beklemiyorum. Yıl boyunca çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu. 


(ABHaber - http://www.abhaber.com/ozelhaber.php?id=12807)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder