8 Şubat 2012 Çarşamba

Kumsalda tatil sarayda darbe


Hint Okyanusu’ndaki tatil cenneti Maldivler’de binlerce turist olanlardan habersiz kumsalın tadını çıkarırken, ülkenin demokratik yollardan seçilen ilk başkanı olan Muhammed Naşid “polis darbesi” sonucu istifa etmek zorunda kaldı. Arap Baharı ile yükselen İslamcılar, Naşid’i “diktatörleşmekle” suçluyordu.


HİNT Okyanusu’nda her yıl 900 bin turisti ağırlayan 300 bin nüfuslu Maldivler Cumhuriyeti’nin Başkanı Muhammed Naşid (44) dün istifasını açıkladı. Başkanlık sistemi gereği hem devlet, hem de hükümet başkanlığını üstlenen Naşid, 30 yıllık otokrat yönetimin ardından demokratik anayasanın hazırlanması sonrası 2008’de seçimleri kazanarak iktidara gelmişti. İzin verilen tek dinin İslam olduğu ülkede Arap Baharı ile birlikte güç kazanan İslamcılar, Naşid’in “diktatörleştiğini” öne sürerek protestolara başlamıştı.

Naşid, başkent Male’de yapılan protestolara artık izin vermeyeceğini önceki gün güvenlik güçlerine bildirdi. Muhaliflerin safına geçen yüzlerce polis bu kararı protesto ederek gösterilere katıldı. Bunun üzerine Naşid’den emir alan bazı askerler polisin üstüne plastik mermiyle ateş açtı. Arkadaşları yaralanan polislerin devlet televizyonunu ele geçirmesinin ardından Başkan dün istifasını açıkladı.

‘İktidarda kalsam kan akardı’

Naşid, “Hükümet iktidarda kalmakta ısrarcı olsa güç kullanmak gerekir ve birçok vatandaş bundan zarar gördü. Ayrıca dış etkilerle karşılaşmamız çok muhtemel olurdu. Bu yüzden istifa ediyorum” dedi. Naşid’in yetkilileri eski bir BM yetkilisi olan yardımcısı Muhammed Vahid Hasan’a devredilirken, Reuters’e konuşan bir yakını, “Polis ve ordudan bazı unsurlar başkanı istifaya zorladı. Benim kitabımda bunun adı darbedir” dedi. Naşid’in ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor.

Tüm bunlar yaşanırken, alkolün yasak olduğu ülkedeki yabancı turistler, başkentten uzak lüks tatil köylerinde herşeyden habersiz güneşin keyfini çıkarmayı sürdürdüler. Twitter kullanıcısı Alexander Brown, “Maldivler’de hükümet devriliyor, ben otelimde moda dergisi çekimi izliyorum. Ne garip dünya”
diye yazdı. Ancak turist rezervasyonlarının iptal edildiğine ilişkin haberler var.

Yargıç tetikledi

Darbede, 1978-2008 yılları arasında ülkeyi demir bir yumrukla yöneten Meymun Abdül Gayum’un rolü de tartışılıyor. Protestolar, Naşid’in, bir muhalifin tutuklanmasının yasadışı olduğu hükmüne vardığı için Gayum yandaşı olmakla suçladığı bir yargıcı, birkaç hafta önce tutuklatmasıyla patlak vermişti. Naşid de Gayum iktidarı döneminde demokratik talepleri nedeniyle 27 kez tutuklanmıştı. Gayum şu anda muhalefetteki İlerici Parti’nin başında. Gelecek yıl başkanlık seçimleri yapılacak. Naşid, İslamcı muhalefet tarafından “gayri İslami” olmakla suçlanıyor. Ülkede anayasa ve yasaların sessiz kaldığı konularda şeriat kuralları uygulanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder