17 Şubat 2012 Cuma

Kıbrıs Rum Yönetimi Sırbistan'a AB üyeliği adaylığı statüsü verilmesini istiyor

Rum lider Dimitris Hristofyas, Sırbistan’ın AB üyeliği için adaylık statüsü elde etmeyi hak ettiğini, Lefkoşa’nın Avrupa Konseyi’nin (27 Şubat AB Dışişleri Bakanları toplantısı) gelecek görüşmesinde, bu hedefte Belgrad’ın hararetli bir destekçisi olacağını bildirdi. 

Sırbistan’ın Ulusal Günü dolayısıyla (15 Şubat) Lefkoşa’da düzenlenen Resepsiyona katılan Hristofyas, Belgrad ve Avrupa Birliği arasında üyelik müzakerelerine hemen başlanmasını diledi. 

Sırbistan’ın Kıbrıs Büyükelçisi Savo Djurica, ülkesinin de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü desteklediğini, Belgrad’ın BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözümden yana olduğunu vurguladı. 

Büyükelçi Djurica, Belgrad ve Pristina arasında diyalogda ilerlemenin önemli olduğunu, teknik konularda bile, ulusal egemenlik üzerinde tökezlenen birçok zorluklarla karşılaşıldığını söyledi.

Sırbistan Büyükelçisi, toplumlararası görüşmeleri idare etmenin ve iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm bulmanın ne kadar zor olduğunu anlatmaya gerek olmadığına dikkat çekti.

Djurica, Kıbrıs’taki müzakerelerde Mehmet Ali Talat’la önemli ilerleme kaydedildiğinin gözlendiğini, Kıbrıs Türk toplumunda liderliğin değişmesinden dolayı şimdiki durumun kolay olmadığını belirtti. 

Sırbistan’ın Lefkoşa Büyükelçisi Savo Djurica, AB üyeliği için adaylık statüsü kazanmanın ülkesi için en önemli konu olduğunu, gelecek Avrupa Konseyi’ndeki görüşmelerde olumlu sonuç umut ettiğini kaydetti. 


(ABHaber - http://www.abhaber.com/ozelhaber.php?id=12910)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder