21 Şubat 2012 Salı

Sarkozy ve Sarkisyan'a Hocalı mektubu


Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından 1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında yapılan katliamda, babası ile beraber 22 aile ferdini kaybeden 20 yaşındaki Zarife Guliyeva, Hocalı katliamının 20'inci yıldönümü nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a birer mektup gönderdi.


20 yaşındaki Azeri kızı Zarife Guliyeva'nın Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a hitaben gönderdiği mektuplar, Azerbaycan basınında yayımlandı.
Sarkozy'ye hitaben yayımlanan mektupta, Ermeni askerler tarafından yapılan Hocalı katliamı sırasında 613 insanın öldürüldüğü, 1275 insanın esir alındığı ve 150 insanın ise kaybolduğu belirtilerek, “Siz söyleyin, eğer bu soykırım değilse, sormak lazım soykırım nedir?” sorusu yöneltildi.

Hocalı katliamı sırasında babası, büyükannesi, kardeşi, amcaları ve dayıları başta olmak üzere ailesinden 22 kişinin Ermeni askerleri tarafından hunharca öldürüldüğünü dile getiren Guliyeva, geçen yıl ise Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'inin bir çocuğunun doğduğunu, kendisinin ise Hocalı'da kaybettiği babasını görme şansının olmadığını ifade ederek, “Bir çocuğun babasının kaybetmesini ne demek olduğunu hayal edebilir misin?” diye sordu.

"HAKKINDAKİ FİKİRLERİ DEĞİŞTİRTEBİLİRSİN"

Hocalı Soykırımı'nın Fransa senatosunda kabul edilmesi yönünde Sarkozy ve partisinin bir çalışması yürütmesi durumunda, Azerbaycan'da Sarkozy hakkında oluşan fikirlerin değişeceğinin altını çizen Guliyeva, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasının öngören yasanın tasarısın Fransa senatosu tarafından kabul edilmesinden sonra Azerbaycan halkının Sarkozy'nin taraflı olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Mektupta ayrıca Azeri ve yabancı gazetecilerin Hocalı katliamında gözlemlerine de yer verilerek, Sarkozy'nin Ermeni askerlerini yaptığı Hocalı katliamına dikkat etmesi gerektiği vurgulandı.
Zarife Guliyeva, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a gönderdiği mektupta da Sarkozy'ye yazdığı mektuptakine benzer ifadeler kullandı.

Guliyeva ayrıca mektupta, Azerbaycan'ın işgal altında bulunan Hocalı kasabasında Ermeni askerler tarafından yapılan soykırım nedeniyle Sarkisyan'ın itirafta bulunması gerektiği vurgulanarak, yapılacak itiraf durumunda, Azerbaycan-Ermenistan ilişkisi ve Yukarı Karabağ sorunun çözümünde yeni bir sayfanın açılabilecegi belirtildi.

Ermeni Silahlı Kuvvetleri, 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı kasabasına saldırmış, kasabada bulunan 613 kişiyi öldürmüş, 1275'ini de esir almıştı ve 150 kişinin ise akıbetinden haber alınamamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder