29 Ocak 2012 Pazar

Rum Hükümet Sözcü Vekili Hristofidis:Uluslararası Konferans Güvenlik Konseyi Kararları Doğrultusunda Toplanabilir

Rum Hükümet Sözcü Vekili Hristos Hristofidis, geçtiğimiz hafta BM gözetiminde New York’ta Kıbrıs konusunda yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs Rum toplumunun görüşlerini hararetle savunduğunu söyledi. 



Hristofidis, Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapığı açıklamada, Hristofyas’ın çabalarının, Kıbrıs sorunundaki en üst danışma kurulu olan Ulusal Konseyi tarafından alınan kararlar doğrultusunda olduğuna dikkati çekti.



Hristos Hristofidis, müzakerelerin yapıldığı Greentree’de, BM Genel Sekreteri’nin iki günlük müzakerelerden sonra yaptığı açıklamada belirttiği gibi görüşülen konularda sınırlı ilerleme sağlandığını ifade etti.



“Bu gerçek, Hristofyas’ın prensipler konusunda kurallara uymayacağını öngörenleri yalanlıyor” şekline konuşan Hristofidis, BM Genel Sekreteri’nin açıklamasında, müzakere sürecinin Kıbrıslıların süreci, Kıbrıslıların yönlendirdiği süreç olduğunu, BM’nin iki tarafa çözüm empoze etmeyeceğini kaydetti.



Ban Ki-moon’un Nisan sonu Mayıs başı belirli ön koşullar altında çok taraflı bir konferans toplama girişimiyle ilgili açıklaması konusunda da Hristofidis, “En önemli ön koşul, bu uluslararası konferansın Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına uygun olmasıdır” dedi.



Hükümet Sözcü Vekili Hristos Hristofidis şöyle devam etti:

“UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesiyle ilgili son kararda Güvenlik Konseyi’nin böyle bir uluslararası konferansla ilgili niyeti çok belirgindi ve açıkça belirtilmişti. 

Kararda, bir anlaşmayla ilgili bütün iç konular çözüldükten sonra iki tarafın rızasıyla çok taraflı bir konferansın yapılabileceği ifade edildi”.

“Bu bizim de kuvvetle desteklediğimiz bir şeydir. İç konularda bir anlaşma olmadan ve iki tarafın rızası olmadan uluslararası bir konferans başlamasını istemiyoruz.”



“Hristofyas Kıbrıs Rum tarafının belirli ön koşullar yerine getirilmeden uluslararası bir konferansa katılmayacağını ve rıza göstermeyeceğini bir kez daha belirtti. Kıbrıs Rum tarafı hiçbir hakemliği ve takvimi kabul etmeyecektir.

”

Hristofidis “Müzakerelerin ilerlemesiyle ilgili olarak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in son bilgilendirmesi sırasında BM Güvenlik Konseyi’nin Daimi üyelerinin çoğunluğunun görüşlerinden, özellikle takvim için zorlama olamayacağına ilişkin görüşlerden hükümet memnuniyet duymaktadır. UNFICYP’in Kıbrıs’taki görev süresiyle ilgili olarak çoğunluğun görüşlerinden de memnunuz” dedi.
 


(ABHaber - http://www.abhaber.com/ozelhaber.php?id=12709)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder