27 Ocak 2012 Cuma

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Greentree zirvesi sonrası yaptığı açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, Greentree’de iki gün süren görüşmelerin ardından, Kıbrıslı liderler Derviş Eroğlu ve Dimitris Hristofyas’la birlikte New York’taki BM Merkezi’nde yaptığı açıklamanın tam çevirisi

Günaydın bayanlar ve baylar, 

Bir kez daha ekselansları Sayın Hristofyas ve Sayın Eroğlu’na, geçtiğimiz iki gün boyunca Greentree’de buluşmak için gönderdiğim daveti kabul ettikleri için teşekkür etmek istiyorum. 

Üç yıldan fazla bir süre önce müzakerelerin yeniden başlamasının ardından adada düzenli olarak gösterilen çabaların üzerine yapılan bu görüşme, liderlerin Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm bulunmasını desteklemek için birlikte gerçekleştirdiğimiz beşinci görüşmeydi.

Geçtiğimiz Ekim ayında Greentree’de buluştuğumuzda, liderler bir çözüme ulaşabilecekleri konusunda güven duyduklarını aktardılar. Her iki taraf da, bu hedefe ulaşmak için o günden bu yana müzakereleri sürdürdüler. Greentree’deki bu son görüşmeden kısa bir süre önce, her iki lidere mektup yazarak, görüşmelerin final aşamasına girdiğine dikkat çektim. Greentree’deki sürekli müzakereler, çok taraflı konferansa ve ardından da kesin çözüme giden sürecin tamamlayıcı bir parçasıydı. Her iki lider de verdikleri cevapta, çözüme olan bağlılıklarını yinelediler. 

İki taraf da Greentree’ye çözülmesi gereken üç sorun ile geldiler: yürütmenin seçimi, mülkiyet ve vatandaşlık. Liderlere, önümüzdeki zamanı kararlı adımlar atmak için kullanmaları ricasında bulundum. Bu son iki gün gerçekleşen müzakereler çetin ve yoğundu, ancak sınırlı ilerleme sağlandı. Liderlere, bu sürecin Kıbrıslılar ait olduğunu ve Kıbrıslılar tarafından yönlendirildiğini söyledim. BM, taraflara bir çözümü dayatmak için burada bulunmuyor. 

Bundan sonraki adım için, tarafların da hemfikir oldukları, mülkiyet ile ilgili verilerin karşılıklı sunulması sürecinin önümüzdeki iki hafta içerisinde tamamlanmasını önerdim. Özel Danışmanım Sayın Downer, bugün (dün) gayrı resmi istişareler yoluyla Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirecek. Şubat ayının sonunda, Güvenlik Konseyi’ne müzakerelerin durumu ile ilgili bir rapor sunacağım. Mart ayının sonunda ise, Özel Danışmanım Alexander Downer’den süreç ile ilgili değerlendirme talep edeceğim. Eğer raporu olumlu ve Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ile uyumlu ise, her iki taraf ile istişare ettikten sonra Mart ayı sonu veya Nisan ayının başında çok taraflı konferans çağrısı yapma niyetindeyim. 


Görüşmelerin bu aşamasında, devinimi sürdürmek ve müzakereleri, yoğun bir şekilde olsa da, devam ettirmek yeterli değildir. Liderleri, nihai anlaşmaya varmak yolunda kararlı adımlar atmaları için teşvik ettim. 

Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir bir anlaşmaya ulaşmanın tüm Kıbrıslıların çıkarına olduğuna inanmaya devam ediyor. Özel Temsilcim ve ekibi, sürece yardımcı olmak için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Bu önemli görevde, taraflara yardımcı olmak için hazır bulunmaya devam ediyorlar. Çok teşekkür ederim. 


(AB Haber - http://www.abhaber.com/ozelhaber.php?id=12666)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder