25 Ocak 2012 Çarşamba

Holocaust katliamını anlatan film SHOAH TRT’de


İlk kez bir Müslüman ülkenin devlet televizyonu tarafından yayınlanacak olan ‘Shoah’ filminin alt yazıları ise, ırkçılığa karşı eğitimle mücadele etmeyi hedefleyen uluslararası bir organizasyon olan Aladdin Projesi’nin katkılarıyla yapıldı. Film, 26 Ocak gecesi yayınlanacak.
Merkezi ABD’de bulunan ve uydu üzerinden İran’a yayın yapan bir televizyon kanalı, geçtiğimiz sene mart ayında, yine Aladdin Projesi’nin Farsça alt yazısını sağladığı, Shoah filminin gösterimini İran’da yapmıştı. Filmin gösterimine İran hükümeti tepki gösterirken, kanal seyircilerden 3 binin üzerinde olumlu mesaj almıştı.
TÖREN BU YIL 26 OCAK’TA
Filmin yönetmeni Claude Lanzmann da olayı şöyle değerlendirdi:  “Shoah’ın Müslüman bir ülkenin televizyon kanalında yayınlanması çok önemli bir adım ve ben TRT yöneticilerinin bu kararını çok takdir ediyorum.Umarım Türkiye’nin bu girişimi  Müslüman dünyasındaki diğer ülkeler tarafından da örnek alınır. Uluslararası toplumumuzun hiçbir kesimi kendini, bugünün kargaşalı dünyasında geçerliliğini halen koruyan, Avrupa tarihinin en karanlık sayfalarının evrensel derslerinin dışında tutmamalıdır.”
Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü töreni, bu yıl 26 Ocak’ta Neve Şalom Sinagogu’nda yapılacak.
Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun hazır bulunacağı törende bir  Claude Lanzmann konuşma yapacak. (KAYNAK:Şalom/Aladdin Projesi)
SHOAH HAKKINDA
1986′da  Rotterdam ve  1987”de  BAFTA Belgesel ödüllerini alan film Yahudi soykırımıyla ilgili röportajlardan ve tanıklıklardan yola çıkıyor ama filmde  herhangi bir arşiv görüntüsü yer almıyor. Film geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali’nde gösterilmiş ve yönetmeni  Claude Lanzmann da bir söyleşi yapmıştı. 9 saatlik filmin senaryosu da YKY’den ilk kez 2004 yılında yayınlamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder