19 Mayıs 2012 Cumartesi

Avrupa'nın geleceğini elinde tutan kravatsız siyasetçi


İki hafta kadar önce adı bile bilinmeyen bir siyasetçiyken bugün Avrupa’nın geleceğini elinde tutan kişi olarak görülüyor. Partisi Syriza Yunanistan’daki erken genel seçimlerde sandıktan ikinci sırada çıkan 37 yaşındaki Alexis Tsipras, o günden beri Avrupalı liderlerle bir cesaret oyunu oynuyor.


Avrupa, Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması ihtimaline karşı acil durum planları hazırlarken, Tsipras bütün soğukkanlılığıyla “Kurtarma planını kabul etmeyeceğiz” deyip arkasına yaslanabiliyor.

Tsipras, New York Times’a verdiği röportajda, “Evet doğru, poker oynamayı seviyorum” derken yüzünde afacan bir gülümseme vardı. Avrupa’yı birbirine karıştıran bu genç adamın bütün bunları yaparken en ufak bir zorlanma işareti göstermemesi de dikkat çekici.

Tsipras, “Bizim hedefimiz şantaj yapmak ya da birilerini korkutmak değil. Amacımız onları sarsıp ikna etmek. Yunanistan’daki ve Avrupa genelindeki politikaların değişmesi lazım. Aksi takdirde Avrupa çok büyük bir riske girecek” diye konuştu.

“AHLAKİ KAYGILARI YOK”
Poker göndermelerini bir kenara bırakırsak, Tsipras krizi yaratanın kendisi ya daYunanistan değil mali piyasalar olduğu konusunda ısrarcı. “Herhangi bir ahlaki kaygıları yok. Yunanistan’ı dışarı atıp bir sonraki ülkeye geçecekler” diyen Tsipras’a göre bir sonraki ülke, her ikisi de “batmak için çok büyük” olarak nitelendirilenİtalya ya da İspanya olacak.

Yunanistan’daki diğer partiler de Avrupa Birliği kurtarma planının yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Ancak Tsipras’ın farkı anketlere göre, 17 Haziran’da yapılacak seçimlerde tek başına iktidara gelme şansına sahip olması.

Tsipras, şimdiden AB liderlerini ikna etmeye başladığına inanıyor. “Kırmızı çizgiler artık görünmüyor” diyen Tsipras, bazen medyada gözü kara bir radikal solcu olarak lanse edilse de özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel’le çok soğukkanlı bir korku oyunu oynuyor.

Geçmişte AB liderlerinin son anda Yunanistan’ı kurtarma hamlesi yaptığını bilen Tsipras yine buna oynuyor gibi görünüyor. Ancak hedefine ulaşıp ulaşamayacağı tartışmalı.

FRANSA’DAN DESTEK VAR
Merkel’in kemer sıkma önlemi taleplerine karşın, Tsipras büyüme politikaları uygulanmasını istiyor.

Aslına bakılırsa, Tsipras’ın söyledikleri bugün ABD’nin Camp David şehrinde başlayan G8 zirvesine katılan liderlerin bazılarının söylediklerinden çok da farklı değil. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Merkel’e Avrupa’da büyüme önlemleri alınması yönünde baskı yapması bekleniyor.

KRAVATSIZ SİYASETÇİ
Aslen mühendislik eğitimi alan Tsipras, daha sonra ekonomi de okudu. Ancak asıl Syriza içindeki Synaspismos ekonomik komitesi içinde yetişti.

Ekonomik ve siyasi görüşlerinin yanında kravat takmamasıyla da dikkat çeken Tsipras, “Kravat takmıyorum, çünkü kravatla kendimi askerliğimi yaptığım günlerdeki gibi hissediyorum” diye konuştu. Tsipras, kısa bir süre önce de Yunanistan’ın geleceğine karar veren takım elbiseli, kravatlı “teröristler”in kapüşonlu anarşistlerden daha kötü olduğunu söylemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder