21 Ekim 2013 Pazartesi

San Marino'dan AB başvurusuna ret

Avrupa’nın en küçük ülkelerinden yaklaşık 33 bin nüfuslu San Marino’da dün vatandaşlar Avrupa Birliği’ne başvuru için referanduma gitti. Sandıktan çıkan ‘evet’lerin sayısı ‘hayır’lardan kıl payı fazla olsa da referanduma katılım oranı yetersiz kalınca başvuruya ret çıktı.


Dünyanın en eski bağımsız devleti ve anayasal cumhuriyeti olan San Marino aslında fiziksel olarak AB’nin içinde, zira ülke toprakları İtalya’nın topraklarıyla çevrelenmiş durumda.
1991 yılından beri AB ile Gümrük Birliği içinde olan “serenissima” (en sakin) lakaplı ülkenin resmi para birimi de euro.

Ancak dün sandık başına giden vatandaşlar siyasi olarak da Avrupa Birliği’ne dahil olunması yönünde yapılacak başvuruyu reddetti.

Referanduma katılanların yüzde 50,3’ü AB üyelik başvurusuna onay verirken yüzde 49,7’si buna karşı çıktı.

KATILIM ORANI YETERSİZ KALDI

“Evet” oyları kıl payı önde olsa da katılım oranı en az yüzde 32 olması gerekirken yüzde 20’de kalınca hükümetin AB’ye üyelik başvurusu planı suya düştü.

Referandumu destekleyenler San Marino’nun halihazırdaki durumu nedeniyle AB’ye üye olunması gerektiğini savunuyordu. Çünkü San Marino Brüksel’in kararlarına uymak zorunda kalıyor ancak karar mekanizmaları üzerinde hiç etkisi yok.

Muhalifler ise AB’nin en küçük ülkesi olan Malta’nın onda biri olan San Marino’nun entegrasyonu süresince yaşanacak sıkıntıları gündeme getirerek üyeliğin de söz hakkı sahibi olamama sorununu çözemeyeceğini ifade ediyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder