13 Eylül 2012 Perşembe

Yunanistan'da askerler de sokağa indi


Yunanistan'da maaş ve sosyal haklarında yapılması planlanan kesintileri protesto eden kamu çalışanlarına askerler de katıldı. Yunanistan Silahlı Kuvvetler Mensupları Destek ve İşbirliği Derneği Başkanı Tsoukarakis, “Önlemler, önlemler, önlemler... Yunan askerini ve Yunan halkını tükettiler” dedi.


Yunan Hükümeti'nin kredi karşılığı, AB  Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMFdirektifiyle 2013-2014 için yapacağı 11,5  milyar avroluk kamu harcamaları kesintisi çerçevesinde maaşlarında kesinti  yapılması planlanan kamu çalışanları protesto gösterileri düzenledi.

Atina Sintagma Meydanı'nda Maliye Bakanlığı ve parlamento önünde  yoğunlaşan ve belediye başkanlarının da destek verdiği “belediye çalışanı,  doktor ve öğretmen” gibi pek çok kamu çalışanının düzenlediği gösterilere,  devletten aldıkları sosyal yardımlarda kesinti yapılacağı belirtilen engelliler de katıldı.

Sigorta kurumunun doktor ve eczacılara geciken ödemeleri nedeniyle ilaç  ücretlerinin neredeyse tamamını ödemek zorunda kalan kanser hastaları da “Ölüm  cezası yürürlüğe girdi, kanser hastaları ilaçsız ve doktorsuz kaldı” sloganıyla  gösteri yaptı.
        
Askerlerden halkın yanındayız mesajı

Kesintiler karşıtı gösterilerin sonuncusu görevdeki ve emekli askerler  tarafından düzenlendi. Meydana aileleri ile gelen üniformalılar, eski parlamento  binasının bulunduğu Kolokotroni Meydanı'ndan Sintagma Meydanı'ndaki Maliye  Bakanlığı önüne kadar yürüdü. Üniformalıları temsilen 3 kişi Maliye Bakanlığı'na  giderek bakanlık yetkililerine taleplerini ulaştırdı.

Yunanistan Silahlı Kuvvetler Mensupları Destek ve İşbirliği Derneği  Başkanı Anestis Tsoukarakis, “İlk kez sokağa  iniyoruz. Bu şekilde daha fazla gitmeyeceğine dair güçlü bir mesaj verdiğimizi  düşünüyorum. Bu yaptığımızı yapmayıp evde otursaydık hiçbir şey yapamayacaktık.  Şu anda ilk adımımızı attığımızı düşünüyoruz. Halkla tek yumruk halinde birlik  olmak istiyoruz. Vatandaşlarla aynı sorunlara sahibiz. Yavaş yavaş Avrupa da aynı  sorunlara sahip olacak. Önlemler, önlemler, önlemler... Yunan askerini ve Yunan  halkını tükettiler. Bu önlemlerle varmak istediğimiz yere de varamıyoruz.  Önlemler adaletsiz. Onurlu Yunan halkı, bir şekilde ailesini geçindirmek için  gece gündüz çalışıyor. Birileri de gelip kazanımlarını ellerinden alıyor” diye konuştu.

“Polis ve sahil güvenlik personeli” gibi diğer üniformalıların da  bulunduğu protesto gösterisine muhalefet partileri milletvekilleri de katılarak destek verdi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) yönetimi ise Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ile birlikte işten atılmalara ve maaş  kesintilerine karşı eylül sonu ya da ekim başı gibi ülke çapında greve gitme  kararı aldı. Federasyonların önlem paketinin açıklanacağı gün protesto  gösterileri yapması bekleniyor.

Mayıs 2010 tarihinden bu yana kredilere bağlı olan Yunanistan'da,  2013-2014 için yapılacak 11,5 milyar avroluk kesinti paketi üzerinde çalışan  Başbakan Antonis Samaras ile hükümete destek veren PASOK'un lideri Evangelos  Venizelos ve Demokratik Sol Parti DİMAR'ın lideri Fotis Kuvelis ise bu akşam  yeniden bir araya geldi.

Kredinin geciken 31 milyar avroluk diliminin serbest bırakılması için  yapılması troyka tarafından şart koşulan kesinti paketine nihai hali verilip,  paketin üç lider tarafından onaylanması gerekiyor.

5 Eylül 2012 Çarşamba

Berlin'den sünnete yeşil ışık


Berlin eyaletinde sünnetin belirli şartların yerine getirilmesi durumunda yasaklanmayacağı ve suç kapsamında olmayacağı açıklandı.


Berlin Eyaleti Adalet Bakanı Thomas Heilmann, bugün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Müslüman ve Yahudi ailelerin yazılı onayı olması durumunda  çocuklarını yasal olarak sünnet edilebileceğini söyledi.
         
Heilmann, söz konusu ailelerin sünnetin olası riskleri konusunda aydınlatılmasının ve ailelerin, olası risklerin bilincinde olduğuna dair yazılı bir onayı doktorlara vermesinin önemli olduğunu ifade etti.
         
Sünnetin tüm gerekli tıbbi kurallara göre yapılması gerektiğini kaydeden Heilmann, bu kurallardan birinin yerine getirilmemesi durumunda, olası suç  unsurunun savcılık tarafından inceleneceğini söyledi.
         
Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünneti "yaralama suçu" olarak kabul eden kararından sonra Müslüman ve Yahudi aileler, çocuklarını sünnet ettirme konusunda büyük bir tedirginlik yaşamıştı.