18 Ekim 2012 Perşembe

Hollande Cezayir olaylarını ‘tanıdı’


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa tarihinde ilk kez 17 Ekim 1961’de Paris’te kanlı bir şekilde bastırılan ve Cezayirlilerin cesetlerinin Seine nehrinden toplandığı Cezayir olaylarında devletin rolünü resmen tanıdı.


Olayları, geçtiğimiz yıl 50’nci yıldönümü anma törenlerinde cesetlerin çıkarıldığı nehre gül atarak anan Hollande, bu sene Cumhurbaşkanı olarak üç satırlık kısa bir yazılı açıklamayla tanıdı. Hollande açıklamada, “17 Ekim 1961’de bağımsızlıkları için gösteri yapan Cezayirliler kanlı bir şekilde öldürüldü. Cumhuriyet net bir şekilde bu gerçeği tanır. Bu trajediden 51 yıl sonra, kurbanları saygıyla anıyorum” dedi.

‘BU ONU 100 BİN ARŞIN AŞAR’

Hollande’ın jesti Cezayir yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanırken, muhalefetten sert tepki gördü. UMP Grup Başkanı Christian Jacob, ‘Cumhuriyetin polisini ve cumhuriyeti suçlamak kabul edilemez” dedi. Aşırı sağcı lider Jean Marie Le Pen de, “Ne Hollande ne de Chirac Fransa’nın suçlu ya da masum olduğunu tanımak için otoritedir. Bu onları 100 bin arşın aşar” diye konuştu.

İlk kez tanınan 1961 olaylarında, sokağa çıkma yasağına rağmen Cezayir’e bağımsızlık isteyen FLN militanları gösteri düzenlemiş, polis kanlı bir şekilde bastırdığı gösterilerde öldürdüğü Cezayirlilerin bir kısmını Seine Nehri’nden atmış, ertesi gün nehirden, şişerek su yüzüne çıkan yüzlerce ceset toplanmıştı. Geçtiğimiz yılki cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 50’nci yıl anmaları için tek bir açıklama yapmamıştı.

Yeşillerden Türkiye kökenli senatör Esther Benbassa ve arkadaşları ise Senato’ya olayların tanınması için bir yasa önerisi vermişti. Söz konusu yasanın önümüzdeki hafta Senato gündemine gelmesi bekleniyor.

(Hürriyet - http://www.hurriyet.com.tr/planet/21721680.asp / Arzu ÇAKIR MORIN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder