13 Temmuz 2012 Cuma

Müslüman-Yahudi sünnet ittifakı


Almanya’da sünneti “yaralama suçu” kapsamına alan mahkeme kararı, Avrupalı Yahudileri ve Müslümanları birleştirdi. İki cemaat ortak açıklamayla kararı eleştirdi. Avrupa Hahamlar Konferansı Başkanı Pinchas Goldschmidt, “Bu karar uygulamada kalırsa, Yahudiler için Almanya’da gelecek görmüyorum” dedi.


Avrupa’nın çok sayıda Yahudi ve Müslüman örgütü, hafta boyunca AB Başkenti Brüksel’de hukukçular, tıp uzmanları ve Avrupa Parlamentosu milletvekilleriyle görüştükten sonra, Almanya’da Köln Eyalet Mahkemesi’nin çocukların küçük yaşta sünnet edilmesini “yaralama suçu” kapsamına alan geçen ayki kararını eleştiren bir ortak bildiri yayınladı. AFP, bu “sıradışı açıklama ile Yahudilerin ve Müslümanların Almanya’daki karara karşı birleştiğini” yazdı.

Avrupa Hahamlık Merkezi, Avrupa Yahudi Parlamentosu ve Avrupa Yahudi Birliği’nin yanısıra Almanya’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile Brüksel İslam Merkezi gibi kuruluşların imzasını taşıyan ortak bildiride şöyle dendi:               

“Bu kararın temel din özgürlüğü ve insan haklarına aykırı olduğunu değerlendiriyoruz. Sünnet, bireysel inançlarımızda vazgeçilmez olan geleneksel bir ritüeldir ve bu mahkeme kararını en sert şekilde kınıyoruz. Ortak geleneğimizi sürdürme hakkımızı aktif olarak savunmaya devam edeceğiz. Alman parlamentosuna ve tüm siyasi partilere, acilen bu mahkeme kararını geçersiz kılmak için müdahale etmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Kararın, “soykırımdan beri Yahudilik inancına yönelik en büyük saldırı” olduğu da savunuldu.

‘Alman Anayasası korusun’
Avrupa Hahamlar Konferansı Başkanı Pinchas Goldschmidt ise Almanya’nın başkenti Berlin’de 40 hahamla birlikte basın toplantısı düzenledi. Goldschmidt, sünnetin Yahudi geleneğinin bir parçası olduğunu belirterek, “Bu karar uygulamada kalırsa, Yahudiler için Almanya’da gelecek görmüyorum” dedi.

‘Dördüncü yasak’
Köln Mahkemesi’nin 4 yaşında bir çocukta sünnet sonrası oluşan komplikasyonların ardından verdiği kararın içtihat yaratacağı öne sürülüyor. Alman televizyonu ARD’ye konuşan Haham Yitshak Ehrenberg, “Tarihte üç diktatörlükte (Çarlık Rusyası, Sovyet Rusya ve Nazi Almanyası) sünnet yasaklanmıştı. Almanya dördüncü oldu” dedi. 

(Hürriyet - Murat TOSUN / BERLİN - http://www.hurriyet.com.tr/planet/20973559.asp)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder